Ljuta zima na Suvoboru 1942

Početkom 1942. bila je najljuća zima u 20. veku, u našim krajevima. Temperatura se spuštala i do -30. Grupa boraca Suvoborskog partizanskog odreda, februara 1942, negde u planinama između Valjeva i Čačka. Autor: Radomir Jokić.

Prvi s leva: Milenko Šujdović iz Gornjeg Lajkovca kod Mionice (rođ. 1897); zarobljen od četnika, predat Nemcima; ubijen 1943. u logoru u Norveškoj; kao mladić, u Prvom svetskom ratu, prešao je Albaniju sa srpskom vojskom.

Drugi s leva: Tika Papić iz Komanica kod Mionice (preživeo rat).

Četvrti s leva: Ranisav Milivojević iz Balinovića kod Valjeva (rođ. 1910) poginuo 1944. kod Prijepolja.

Krajnje desno su Živorad Žižović iz Slavkovice kod Ljiga (rođ. 1919) poginuo 1942. kod Požege i Dragan Popović iz Babajića kod Ljiga (preživeo rat).

Ovo je jedna od najpoznatijih fotografija Radomira Jokića, borca Valjevskog i Suvoborskog partizanskog odreda. Sačuvano je stotinjak Jokićevih fotografija koje je snimio od septembra 1941. do marta 1942. Po dokumentarnom značaju i umetničkom kvalitetu to su najznačajnije fotografije snimljene tokom rata u Srbiji, a da je autor bio pripadnik jedinice ili formacije čiji život je snimao. Nažalost, tek nekoliko Jokićevih fotografija dostupno je u elektronskoj formi. Prošle godine je objavljena foto-monografija posvećena ratnim fotografijama Radomira Jokića. Autor je valjevski istoričar fotografije Branko Matić. Iako kvalitet reprodukcija nije zadovoljavajući, to je vrlo vredna knjiga koju treba nabaviti svako koga zanima ratna fotografija.

Radomir Jokić je bio rodom iz Valjeva. Umro je 1992. u Beogradu.

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s