Naš garnizon Jablanica još uvijek se snažno odupire

Tog februara 1942. partizani su u dolini Neretve pokrenuli seriju iznenadnih napada na italijanske garnizone, koji su padali jedan po jedan. Opkoljeni Italijani u Jablanici su žilavo odolevali nekoliko dana, o čemu svedoči izveštaj italijanske Više komande od 22. februara 1943:

Naš garnizon Jablanica, koji je već nekoliko dana predmet žestokih napada koje izvode znatne partizanske snage snabdjevene minobacačima i artilje­rijom, još uvijek se snažno odupire i jutros u 6 časova ponovo je uspostavio radiovezu, koja je bila prekinuta od 12 časova 21. t.m. Prema vazdušnim snimcima vidi se da su upola razru­šeni i zapaljeni odbranbeni uređaji i garnizonska kasarna.

No, italijanski garnizon nije izdržao. 22. februara 1943, posle borbe koja je trajala dva dana i dve noći, 4. proleterska crnogorska brigada slomila otpor 1. bataljona 259. puka divizije Murđe i zauzela Jablanicu.

Na slici: Borci 2. proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943. U prvom planu, s desna na levo: Pavle Janjević, komandir čete 3. bataljona 4. proleterske crnogorske brigade, poginuo za vreme bitke na Sutjesci, do njega Mirčeta, borac Orjenskog bataljona, poginuo od Nemaca u Pljevljima, decembra 1943.

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s