Priča o izdaji Uroša Drenovića

Jun 1943 obilježila je Bitka na Sutjesci, a jun 1942. njemačko-ustaška operacija „čišćenja“ Kozare i tragedija tamošnjeg naroda.

Ono što je manje poznato je gdje su za vrijeme Kozare bili i šta su radili veliki „nacionalni borci“, tamošnji četnici.

Oni su već ranije potpisali sporazume sa NDH i, sa svojim novim prijateljima, krenuli u bespoštednu borbu protiv partizana.

Na dan 2. juna 1942. dijelovi četničkog puka Manjača zauzeli selo Bronzani Majdan (kod Banje Luke) potisnuvši dijelove 2. krajiškog NOP odreda u Marićku i Piskavicu. Time je neprijatelj uspostavio vezu sa okruženim ustaško-domobranskim garnizonom u Sanskom Mostu.

Dok je Drugi krajiški (kozarački) odred vodio borbe sa ustašama na sjeveru, oko Bosanske Dubice, četnici Uroša Drenovića napali su ga sa juga, i uspjeli deblokirati ustaško-domobranski garnizon u Sanskom Mostu.

Osam dana kasnije počeće velika njemačko-ustaško-domobranska operacija „čišćenja“ Kozare u kojoj je internirano preko 68.000 civila, od kojih je preko 35.000 stradalo.

U toj najvećoj pojedinačnoj tragediji cijelog rata na području Jugoslavije, uzeli su učešća i ovi bijednici: četnici Uroša Drenovića.

Naravno, na strani ustaša i Nijemaca.

Time je Drenović valjda zaslužio ulicu koju danas ima u Banja Luci.

Na slici: Uroš Drenović

 

4 мишљења на „Priča o izdaji Uroša Drenovića

  1. Meni nije problem da skontam kako u Banja Luci uz ime Skendera Kulenovica,Postoji i ulica Cetnika teroristicke organizacije koja je bila bliska kako III rajhu tako i NDH.Ako je Republika Srpska za sad,antifasisticka tvorevina,koja je protjerala iz Banja Luke oko 70,000 ne Srba,a u Prijedoru pobila nekoliko tisuca ne Srba o antifasizmu nema govora,zato ce se u RS ugusiti u spostvenim lazima,to je tvorevina kojoj dugovi enormno rastu,a odavno su prodali ono sto je bilo najskuplje.Koliko bi danas kostao Srpski telecom,a koliko novca bi zaradili do same prodaje.Medjutim Dodik se prepao da ce izgubiti fotelju kako je i bilo i prodao je kad se danas gleda,skoro za dzabe.Kad nije bilo ni ADSL,kad nije bila ni razvijena internet merza,uglavnom se radilo o staroj infra strukturi bivseg PTT-a.Kad Dragoljub Mihajlovic ima spomenik u Brckom ili imao ne bitno,za Drenovica se ni znalo ne bi da mu ulicu nisu dali,vjerovatno u nekom Bosnjackom naselju.pazi u mom naselju neki Pero Sljepcevic,a nikad od kad postoji Srbi nisu obitavali u mojoj ulici,nije im niko to branio,ali niko se nije ozenio niti Srpkinjom kao niti Hrvaticom,osim jedne kojoj nije smetalo sto je medju Bosnjacima,a Bosnjacima jos manje sto je Hrvatica u nasoj ulici,ili od ZmijanjaRajka,Manjackih ustanika.Da te Bog sacuva i vrlo dobro znam da li je neko iz Banja Luke kad se pravim ne must da ne nam gdje Gornji Seher ili kako da dodjem do lokala Slap.Onaj ko mi kaze da kad prodjem kroz Sitare i Seher jasno mi je,a onaj ko mi kaze kroz Toplice i to Srpske postavim pitanje a gdje je taj Seher,Gornnji Seher kroz koji treba da prodjem samo slagnu ramenima kao cuo sam za to mjesto ali to je stari naziv za neko naselje.Jebes Urosa ko mu jebe mater

    Свиђа се 1 person

  2. Sve do 1944 Ravnogorski pokret je bio jedini legitimni pokret u Jugoslaviji. Četničkim jedinicama u Istočnoj Bosni, Sjevernoj Bosni, Dalmaciji, Hercegovini..ima da zahvalimo što su Srbi tuda preziveli rat.
    Partizani? Partizani su velika greška Ravnogorskog pokreta koja se obila o glavu srpskom narodu. Četnici su morali da na sve načine nađu i likvidiraju teroriste tipa Pucar Stari, one bandite sa Kozare i sve istaknute revolucionare. Na Kozari nije bilo četnika, bilo je samo komunista koji su sumanuto težili stvaranju sovjetske teritorije, i to 1942 kad je Hitler još kod Moskve. Partijskom rukovodstvu nije bio bitan broj žrtava, uopšte nije. Šta više, komunistima je trebalo što više žrtava da bi se narod masovno dizao na ustanak, naravno kroz partizane gde su ih čekali „komesari“, politički radnici sa satanističkom komunističkom zarazom. Za Kozaru svi znamo kako se priča završila. Komunuzam je upropastio narod Kozare, srpski narod. Petokraka je privukla demone, ustaše, da se slikovito izrazim. Da su Kozarčani samo pobili svoje komuniste i formirali četničke jedinice, ne bi tako nastradali, kao što nije ni Manjača.

    Свиђа се 1 person

  3. Kažu komunisti, izdao Drenović..Koga je izdao? Ako je bio protiv komunizma, ne može biti izdajnik već patriota. Svako ko je „izdao“ komuniste treba da se ponosi a ne da se naziva izdajnikom.
    Ja sam iz Podrinja, Istočne Bosne. Kod nas su otpor ustašama pružali četnici Jezdimira Dangića. Ustaše pobiju Srbe, četnici pobiju muslimane. I kvit. I onda muslimani čuvaju Srbe od ustaša a Srbi muslimane od ustaša.
    Partizani su došli krajem 1943 i nasilno mobilisali momke, tako i mog dedu koji je je imao 18 godina. U sukobima sa ustašama kod Han Pijeska je i poginuo. Ko je dao pravo komunistima da mobilišu neobučenu srpsku omladinu u partizane gde su ginuli kao snoplje? Zašto nisu kupili Hrvate po Slavoniji, muslimane?
    Ko ne zna za sva zla Partije prema srpskom narodu, neka se samo seti Sremskog fronta.

    Свиђа се 1 person

Ostavi komentar