Manje poznata Titova fotografija iz policijske kartoteke

Manje poznata Titova fotografija iz policijske kartoteke. Datum na slici (4. maj 1928) je istovetan datumu na drugoj, prilično poznatoj Titovoj fotografiji iz kartoteke zagrebačke policije, na kojoj je Tito drukčije odeven. Fotografiju je skenirao jedan od naših čitalaca i prijatelja u dokumentaciji nemačke obaveštajne službe u Hrvatskom državnom arhivu.

Tito je 1. maja 1928. uhapšen jer je zajedno sa nekolicinom demonstranata pokušao izbaviti jednog uhapšenog pekarskog radnika iz ruku žandarma.

Ovo što upada u oči je Titova neuobičajena odeća na zatvorskoj fotografiji. Kako objašnjava Ela Jurdana, u to je vrijeme bilo uobičajeno da se traženi i progonjeni ilegalci fotografiraju „u civilki“, dakle i sa sunčanim naočalama i šeširom, kako bi ih agenti lakše prepoznali na ulici.

Na poleđini policijskog kartona zapisani su podaci o ranijim uhićenjima. Tako saznajemo da je Tito prvi put uhićen 14. srpnja 1927. zbog posjedovanja komunističkih knjiga, a zatim još dva puta tokom 1928. godine: zbog ometanja skupštine Socijal-demokratske partije u kinu Apollo i „radi nepovlasnog posjedovanja samokresa“ (revolvera).

Na drugoj, poznatijoj fotografiji Josip Broz je slikan u običnom zatvorskom izdanju.

Josip_Broz_Tito_in_prison_1928-768x328

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s