Jasenovac – Drago Ivanišević

Mogu li ja, može li itko živ koji nije tonuo, koji se nije raspadao u onom nadpaklu (evo sad ljetnog sunca na mojoj ruci), može li, kažem, itko naslutiti, kamoli iskazati tu stravu?

To grumenje sivila u vama, tu bezizlaznost, taj očaj što si čovjek, što si bio i što si prestao biti čovjek, i što u onome drugome koji te goni poput zvijeri ne možeš prepoznati znakove čovjeka. Zavidjeti crvu i mušici, travi izvan žičane ograde koja nadpakao dijeli od pakla u kojem je još moguć život.

Vašu neizmjernu bol, vaš jezoviti bol ne možemo (o glad, o žeđ, i tjelesne muke svakojake) ne samo izmjeriti već ni naslutiti, ali je neophodna spoznaja o toj nemogućnosti.

Jer svaki, pa i časoviti, najmanji tračak nade što se u vama, napaćenima, javljao, morao javljati prije nego što je nečovjek psihički i fizički dotukao u vama čovjeka, planina je svjetlosti koju još više uzdiže provalija beznadja.

Vi svi, rukom pod ruku u mučeništvu, muževi i žene, djevojke i mladići, djeca, svi bez razlike topografije tla na kome ste uzrasli, s ove ili one strane rijeke, sa crnice ili s crvenice, gladne ili bogate zemlje, iz sela ili iz gradova, svi pomiješani, samljeveni u žrvnju uništavalačke mržnje, izjednačeni u nasilnoj smrti, izjednačiste se u mukama i smrti spram onih koji vam posjekoše život. Tako se razdijeliste, tako vas je njihovo krvološtvo razdijelilo, pravda je povukla pravedeni rez: vi s jedne strane, s druge, oni.

Sve vaše zastave, sve vjere i uvjerenja, lomače vaših najintimnijih želja, stremljenja i nadanja, pravednici, rasplamasale su se za nas, kojima ste i opomena i kamen na srcu, bol, u golemi krijes bratstva.

Golemi krijes bratstva, što se raširio na sve četiri strane u jedinstveni rujni cvijet.

Budni cvijet budnih.

___________________________________________________________________________________

Drago Ivanišević (1907 – 1981) jugoslovenski pesnik, prevodilac, slikar.
Za vreme Drugog svetskog rata upravitelj je Centralne pozorište družine pri ZAVNOH-u, voditelj partizanske glumačke škole u Glini…
– Na fotografiji gore: Spomenik „Kameni cvet“ je monumentalni spomenik posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. Autor spomenika je arhitekta Bogdan Bogdanović. Spomenik je završen i svečano otvoren 1966. godine. Fotogafija dole: Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac. Snimljeno u periodu izmedju 1942/43.godine.

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s