Pismo podrške beogradskih studenata internacionalnim brigadama u Španiji

Dragi drugovi!

Studentska omladina Beogradskog univerziteta, sećajući se vas i vaše herojske borbe u odbrani slobode španskog naroda i u odbrani demokratije čitavog sveta od zločinačkog fašizma, upućuje nam tople i plamene pozdrave sa žarkom željom, da iz ovog rata što vam ga je napetnuo međunarodni fašizam, izađete pobednosno. Mi smo, dragi drugovi, čuli o herojstvima koja ste pokazali vi i slavom ovenčana Međunarodna brigada i sa oduševljenjem smo čitali o vašim pobedama na Harami, kog Gvadelahare i Pozoblanka.

Istrajte i dalje u borbi i znajte da naša srca kucaju zajedno sa vašima i da sa uzbuđenjem pratimo svaki vaš uspeh. Ustrajte drugovi, u borbi do pobede, do pobede ideala: mira, slobode i demokratije! Uz drugarske pozdrave vaši drugovi iz Beograda…

Sleduje 676 potpisa studenata raznih Fakulteta.

Izvor: Krv i život za slobodu slike iz života i borbe studenata iz Jugoslavije u Španiji, Beograd 1986.


Fotografija: Kurs za milraljesce u Torsilju 1937. godine. Među ostalima Fadil Jahić, Zvonko Cerić, Ćiro Buble, Sava Šakić, Franjo Boner i drugi.
Izvor fotografije: Naši Španci: zbornik fotografija i dokumenata o učešću jugoslovenskih dobrovoljaca u španskom ratu 1936-1939, Ljubljana, 1961.

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s