Sastanak četnika i ustaša u hotelu Bosna

Jedan od ključnih dokaza ustaško-četničke saradnje u NDH: sastanak četničkih komandanata i predstavnika ustaških vlasti i oružanih snaga NDH u hotelu „Bosna“ u Banja Luci, kraj aprila ili maj 1942.

Levo sedi Vukašin Marčetić, komandant četničkog odreda „Manjača“, desno od njega Uroš Drenović, komandant četničkog odreda „Kočić“. Desno od Drenovića sede dvojica neidentifikovanih četničkih oficira. Prvi do Drenovića jako podseća na Lazara Tešanovića, komandanta četničkog odreda „Obilić“. Iza njih stoje predstavnici ustaškog stožera i Velike župe Sana-Luka. Krajnje desno su dvojica domobranskih oficira.

Sastanak je održan samo tri meseca nakon ustaškog pokolja srpskih civila u selima oko Banja Luke (Drakulić, Šargovac, Motike i Rakovac) gde je poklano 2.216 ljudi među kojima je bilo veoma mnogo žena i dece. Sastanak je održan mesec dana nakon što su četnici ubili doktora Mladena Stojanovića, vođu ustanka u Krajini, i u vreme dok Nemci zakuvavaju vojnu operaciju protiv ustanika na Kozari u kojoj su Nemcima od pomoći bili Marčetićevi četnici sa Manjače.

Ovo je bio jedan u nizu sastanaka pomenutih četničkih oficira sa predstavnicima ustaških vlasti. Na tim sastancima četnici su priznali lojalnost NDH, obećali da neće ratovati protiv NDH i da će zajedno sa oružanim snagama NDH i Nemcima ratovati protiv partizana. Vlasti NDH su im zauzvrat obećali oružje i municiju i druge beneficije.

6 мишљења на „Sastanak četnika i ustaša u hotelu Bosna

  1. Нема светаца, нужда прилику мијења… Партизанску довитљивост, читај сарадњу са окупаторима, ради објективности не спомињете… Чињеница је да простори под четничком контролом, дјелокруг Средњобосанског четничког корпуса, није доживио толики погром као црвена Козара…То памте потомци оба српска покрета отпора. С тим да је партизански покрет првенствено борбу за слободу потчинио обрачуном са класним непријатељем и желећи да сву власт преузму за себе…

    Свиђа ми се

  2. Партизани никада нису сарађивали са окупаторима. Било је неких несрећних покушаја примирја марта 1943, који су пропали, тако да је сукоб без престанка трајао све време рата. С друге стране, за очекивати је да теже страдају простори у зони устаничких дејстава, као Козара, него они у којима одржавају ред сеоске милиције у служби туђина.

    Свиђа ми се

    1. Незнам колико администратор има година, и одакле је али ми који смо учествовали у задњем рату и наши предаци у оном другом памтимо велике погроме и смрт и не заносимо се великим идеологијама. Глорификовање једне стране, а не познавајући чињенице на терену. Мој ујак пок. је био партизан и два пут рањаван и оно што ми је причао да су његови другови партизани 14. СББ радили, не разликује се битно од оног што ви осуђујете на другој страни, мислим на пљачку, силовање, премлаћивање, па и убиства ненаоружаног и недужног народа. Врхунац је присилна мобилизација малољетне дјеце од 9 година па надаље. (Ја сам у овај задњи рат отишао са 20 година па ми је требало времена да сватим шта се дешава, а камоли дијете од десетак година). Анегдота везана за мог ујака, његовој породици, мојему ђеду, су партизани одвели два пара волова за храну, иако су знали да му је син у партизанима. А провјерите у вашим списима име партизанског зликовца Петра Жмарића који је убио, поклао, 7 синова и оца Трифковиће у Которварошком срезу и бројне друге злочине… Томе петру се ставља на терет преко 120 убистава. те га је и ваша власт затворила у Црну кућу у Бањалуци и ту је „скончо“. Напросто се роди такав монстроум а рат му ослободи нагоне и покаже своје право лице…

      Свиђа ми се

  3. ово је састанак инициран на иницијативу усташа а у циљу да се не дирају хрвати који су живели у Бања Луци и околини. Ово НЕМА НИКАКВЕ везе са сарадњом, значи то су били преговори, али је ту добра стара удба па да четнике прикаже као колаборационисте окупаторима, а то што су СВЕ УСТАШЕ прешле у партизане и тиме биле рехабилитоване од стране КПЈ-ота то се нигде не шише јер окосницу те удбе су чинили све сами србомрзци! хак, пу! у уста вам се комуњарска посерем!

    Свиђа ми се

Ostavi komentar