Ko je prvi podigao ustanak u Hercegovini (i uopšte u NDH) 1941?

Prvi su ustanak podigli stanovnici Donjeg Drežnja kod Nevesinja 3. juna 1941. pod komandom narodnog heroja OBRENA IVKOVIĆA, tada podoficira Vojske Kraljevine Jugoslavije i simpatizera KPJ, kasnije istaknutog partizanskog komandanta, a posle rata pukovnika JNA. Prvu pušku („Druga nevesinjska puška“) toga dana na ustaše ispalio je TOMO IVKOVIĆ, dobrovoljac sa Solunskog fronta i nosilac Karađorđeve zvezde i partizanski borac 10. hercegovačke brigade, od osnivanja brigade do kraja rata. Tomo je umro 1950. u Sečnju u Banatu gde su se iselili mnogi hercegovački partizani.

Stanovnici Donjeg Drežnja su saznali da su ustaše 2. juna 1941. izvršile pokolj nad 29 muškaraca u obližnjem selu Udrežnje i da je njihovo selo sledeće na redu. Za razliku od stanovnika najbližih sela u Nevesinjskom polju koji su krenuli u zbeg, Drežnjani su odlučili da pruže otpor. Imali su 30 pušaka, a iz susednog sela Zovi Do im se priključio jedan puškomitraljezac iz familije Kovač. Uspeli su da poteraju ustaše. Istog dana ustaše su dobile pojačanje od strane domobrana i oružnika (žandarmi NDH). Drežnjani su morali da se povuku kada im je ponestalo municije. Ustaše su ušle u selo i zapalile ga. Ubili su dve žene i jedno dete koji nisu stigli da se povuku u zbeg na planini. Ustaški napadači su imali nekoliko poginulih i to je prvi put da im neko uzvrati i da koljači izgube glave.

U Donjem Drežnju žive skoro isključivo porodice koje se prezivaju Ivković. Selo je za vreme rata većinski bilo partizansko. Najzaslužniji za to je upravo komandant sela Obren Ivković koji je krajem 1941. postao član KPJ.

Selo je tokom rata imalo 32 poginula partizana i 30 žrtava fašističkog terora. Većinu civila pobili su nacisti-folksdojčeri iz 7. SS divizije Princ Eugen na Vidovdan 1943. Pisali smo nedavno kako su hercegovački četnici ubrzo nakon ovog pokolja sarađivali sa ovom zloglasnom SS divizijom.

Na Sutjesci se borilo 13 Ivkovića iz Donjeg Drežnja. Među njima i Obren i Tomo. Među njima su bile i tri sestre Ivković (Sava, Staka i Zora) koje su rođene u Americi gde je njihov otac radio kao rudar.
Obren je u vreme Bitke na Sutjesci bio zamenik komandanta 1. dalmatinske brigade u koju je prekomandovan kao iskusan zapovednik. Potom je ponovo bio komandant Bataljona „Nevesinjska puška“ 10. hercegovačke brigade u kojoj se borio od prvog dana. Kada je novembra 1943. formirana 29. hercegovačka divizija (zbog velikog priliva boraca u istočnoj Hercegovini) Obren je postavljen za komandanta novoformirane 11. hercegovačke brigade. Nakon što je teško ranjen u obe noge, postavljen je za načelnika štaba Bosanskohercegovačke divizije KNOJ-a koja je hvatala ustaške i četničke odmetnike. Nakon rata završio je Vojnu akademiju i dobio je čin pukovnika. Umro je 1972. u rodnom Drežnju gde je sahranjen.

Na slici je njegov spomenik, pored spomenika stradalim meštanima.

2 мишљења на „Ko je prvi podigao ustanak u Hercegovini (i uopšte u NDH) 1941?

  1. Za ustanak moraju biti ispunjeni neki kriterijumi;. 1.izgon okupatora sa određene teritorije, 2.držanje oslobođene teritorije, 3.formiranje svoje vlasti na njoj, 4.formiranje vojne sile za čuvanje teritorije itd. Ustanak u Donjem Drežnju ne ispunjava nijedan uslov da bi se upšte tako nazvao. Ustanak 5/6. juna u selu Kazanci opština Avtovac je za dva dana imao više od pola oslobođene opštine, sa svim vojnim i civilnim organima na oslobođenoj teritoriji.

    Свиђа ми се

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s