Priča o časnim i nečasnim oficirima

 

Slobodan Sekulić, poručnik Vojske Kraljevine Jugoslavije i komandant Užičkog bataljona Užičkog partizanskog odreda, drži govor 2. oktobra 1941. u Užicu, prilikom sahrane partizana poginulih u borbi kod sela Drežnika, 18. avgusta 1941. U toj borbi izginulo je 30 partizana i nepoznat broj Nemaca, albanskih i srpskih žandarma, ali broj fašista je svakako bio dvocifren. Partizanima je u toj borbi komandovao upravo poručnik Sekulić. Iako nije bio komunista, priključio se pokretu pod vođstvom komunista već jula 1941. Rođen je, inače, 1915. u Krčagovu, selu odmah pokraj Užica.

Nakon propasti Užičke republike, poručnik Sekulić je decembra 1941. zarobljen od strane četnika u Ljubišu i predat je Nemcima. Nemci su ga zatočili u Banjičkom logoru, kroz koji je prošlo oko 400 boraca Užičkog partizanskog odreda – mnogi od njih su zarobljeni od strane četnika, ljotićevaca i nedićevaca i ustupljeni Nemcima.

Sekulić je na Banjici delio ćeliju sa nekoliko zatočenika, među kojima su bili Božidar Đorđević, kapetan Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je bio drugi komandant Požarevačkog partizanskog odreda, i Blagoje Ljumović, poručnik Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je 1941. prišao četnicima. Ljumović je ovoj dvojici partizanskih oficira i još trojici njihovih saradnika došao glave. Denuncirao ih je upravniku logora Svetozaru Vujkoviću da spremaju napad na stražare i bekstvo iz logora. Pobuna je zaista i spremana od strane Sekulića i Đorđevića. Vujković je munjevito reagovao: odmah nakon što je primio dojavu žandarmi su vezali Sekulića i Đorđevića i nakon prebijanja sprovedeni su na Jajince gde su streljani 9. marta 1942. Sekulić je imao partizansko ime „Timošenko“, a Đorđevića su njegovi borci nazvali „Buđoni“, po slavnim komandantima Crvene armije.

Poručnik Blagoje Ljumović je kasnije pobegao iz logora uz pomoć stražara koji su bili četnički simpatizeri. Draža Mihailović ga je 1944. postavio za komandanta Oplenačke brigade Korpusa gorske garde. Posle rata je emigrirao u Ameriku gde mu se zameo trag.

2 мишљења на „Priča o časnim i nečasnim oficirima

Ostavi komentar

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s